Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

…ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ, ΝΟΗΤΩ!

(Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο ΚΟΛΟΜΠΟΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ)

Η Ιστορία έδειξε ότι, καμιά φορά, τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι τόσο απλά, όσο απλό είναι να κάνεις ένα αυγό να σταθεί όρθιο, ή να κόψεις με τον σουγιά έναν κόμπο που δεν μπορείς να λύσεις. Το πιο δύσκολο πρόβλημα αυτήν την εποχή για τους Λευκιμμιώτες φαίνεται ότι είναι να καταλάβουν πόσο εύκολη στην εφαρμογή της και πόσο συμφέρουσα είναι για τους Δημότες και τον Δήμο μας, αλλά και πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί, η λύση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων από τον Δήμο, με Διαλογή στην Πηγή, όπως από χρόνια τώρα προτείνω. Παρά τις απεγνωσμένες και συνεχείς παρεμβάσεις μου σε όλα τα κοινωνικά φόρα, άλλοι κάνουν πως δεν άκουσαν (η κλασική κουφαμάρα των πολιτικών και των κολλημένων), άλλοι πως το ξέχασαν (με την ελπίδα να το ξεχάσω κι εγώ, για να κάνουν το δικό τους) κι άλλοι, βιαστικά και χωρίς δεύτερη σκέψη, βρήκαν διάφορους λόγους για να την απορρίψουν. Ευτυχώς που σε τούτον τον τόπο υπάρχουν και…γραμματισμένοι , τρομάρα τους! Ε λοιπόν, αν και μία πρόταση, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χώρο και χρόνο για να την καλύψω, θα επιχειρήσω εδώ να δώσω μόνον την διαχειριστική (με …ολίγην οικονομικήν) διάσταση της μεθόδου, για να κάνω κατανοητή στον καθένα, που δεν θέλει (κυρίως τους κρατούντες εννοώ) ή δεν μπορεί (εδώ εννοώ κυρίως τους… σπουδαγμένους) να βάλει το μυαλό του να δουλέψει , και να βγάλει το εκπληκτικό συμπέρασμα μόνος του.

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΕΚΕΙ ΟΡΘΙΟ :

Άρθρο πρώτο : Ο Δήμος μας τυπώνει αριθμημένες σακούλες τεσσάρων χρωμάτων και ενημερώνει με ειδικό δελτίο τους Δημότες ότι αρχίζει (π.χ. από την Δευτέρα που μας έρχεται) η διαλογή των σκουπιδιών στο σπίτι, με εθελοντική συμμετοχή. Οι σακούλες θα δίνονται δωρεάν ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ να διαλέξουν τα σκουπίδια τους, με αντιστοίχηση βέβαια του αριθμού της σακούλας στο όνομα του παραλήπτη, ώστε να ξέρει ο Δήμος ποιος διαλέγει τα σκουπίδια του με συνέπεια.
Άρθρο δεύτερο : Όλες οι σακούλες με τα διαλεχτά σκουπίδια τοποθετούνται σε άλλου χρώματος κάδους από τους κάδους στους οποίους τοποθετούνται τα ανακατεμένα σκουπίδια. Ειδικό συνεργείο του Δήμου ανοίγει τις σακούλες σε ειδικό Διαλεχτήριο και τα οργανικά τα στρωματώνει με επάλληλες στρώσεις χώματος μέχρι να γίνουν μακρύς σωρός, σε ένα υπαίθριο χώρο, με τη βοήθεια ενός σκαπτικού μηχανήματος. Το χαρτί το συσσωρεύει σε μία Αποθήκη ή Υπόστεγο για να μην βρέχεται. Τα υπόλοιπα τα συσσωρεύει κατά είδος υπαίθρια ή σε εμπορευματοκιβώτια κοντά στο λιμάνι ώστε να μεταφέρονται εύκολα στην βιομηχανία που θα τα αγοράζει με διαγωνισμό.
Άρθρο τρίτο : Ο Δήμος γνωρίζοντας, ποιοι από τους Δημότες είναι συνεπείς στην διαλογή (από τον αριθμό στις σακούλες) όχι μόνο θα τους απαλλάσσει από το Ειδικό Τέλος αλλά θα τους πληρώνει κι όλας με ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του ειδικού τέλους (π.χ. το 40%). Έτσι όσο ποιο λίγοι θα είναι αυτοί που θα διαλέγουν τα σκουπίδια τους, τόσο πιο πολλά λεφτά θα παίρνουν από τον Δήμο. Με το ουσιαστικό οικονομικό κέρδος, πολύ σύντομα, οι περισσότεροι των Δημοτών θα προτιμήσουν να διαλέγουν τα σκουπίδια τους, γιατί θα έχουν κάθε μήνα ένα σεβαστό εισόδημα, το οποίο θα προέρχεται από τους Δημότες που έχουν οικονομική άνεση και δεν επιθυμούν να



μετάσχουν στην διαλογή. Εάν το ποσοστό των διαλεγμένων είναι μικρότερο από το
επιθυμητό, τότε ο Δήμος θα αυξάνει την επιδότηση σ’ αυτούς που διαλέγουν τα σκουπίδια τους, αυξάνοντας βέβαια και τα τέλη που θα πληρώνουν όσοι δεν τα διαλέγουν .
Άρθρο τέταρτο : Το συνεργείο του Δήμου μεταφέρει και αδειάζει τους κάδους με τα ανακατεμένα σκουπίδια στο Στεγασμένο Διαλογητήριο όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να εργαστεί εμβολιασμένος και εφοδιασμένος από τον Δήμο με καθαρή φόρμα, μάσκα και γάντια (όχι σε συνθήκες αθλιότητας όπως εργάζονται σήμερα οι τσιγγάνοι) . Η εργασία αυτή θα πληρώνεται από ανάλογο ποσοστό του ιδίου τέλους (στο ενδεικτικό παράδειγμά μας είναι το 30%).
Άρθρο πέμπτο : Το υπόλοιπο ποσοστό (30% του Ειδικού Τέλους) θα διατίθεται για μισθοδοσία του υπαλληλικού προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητος, την συντήρηση του στόλου των απορριμματοφόρων, την ενημέρωση των Δημοτών, την επιτήρηση του συστήματος κ.λ.π.
Άρθρο έκτο : Τα υπολείμματα της διαλογής ( τα οποία μπορούν να φτάσουν έτσι και το 5% του συνόλου των σκουπιδιών) θα θάβονται (αρχικά τουλάχιστον) στην ήδη υπάρχουσα χωματερή, την οποία ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι μπορεί, με την σημερινή κατάσταση, να διατηρήσει για άλλα 10 χρόνια (γι αυτό μάλλον αγόρασε τα μπροστινά χωράφια). Στη συνέχεια βλέπουμε για ΧΥΤΥ που σε χωρητικότητα θα είναι το ένα δέκατο της χωματερής μας, και ΑΝ θα χρειαστεί αυτή.
Άρθρο έβδομο : Τα χρήματα που θα εισπράττει ο Δήμος μας, από την πώληση των διαλεγμένων σκουπιδιών, θα μπαίνουν στο πρόγραμμα Θησέας (που απαιτεί ποσοστό συμμετοχής του Δήμου μόνο 30%) και θα αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός (να αγοραστεί π.χ. μία πρέσα για χαρτί, ένας καυστήρας για τα ψοφίμια, ένα κόσκινο για το λίπασμα κ.λ.π.) ώστε πολύ σύντομα (υπολογίζω το πολύ σε 2 χρόνια) ούτε ΧΥΤΥ δεν θα θέλουμε, αφού δεν θα μένει να θάψουμε τίποτα. Στη συνέχεια βέβαια όλα τα έσοδα του Δήμου από την πώληση των σκουπιδιών θα επενδύονται με τον ίδιο τρόπο ώστε να κάνουμε άλλα τόσα έργα από όσα με τις σημερινές δυνατότητες του Δήμου.

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟΟΟ!!!! Δεν είναι απλούστατο; Κι όμως έχω που εξηγώ χρόνια τώρα και συναντώ τοίχο από βουλωμένα αυτιά. Κάθε φορά μου λένε τα ίδια αντεπιχειρήματα και τους απαντώ τα ίδια πράγματα, αλλά λες και μιλάμε άλλη γλώσσα. Μου λένε π.χ. .ότι η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται στον τόπο μας γιατί, λέει, στην Λευκίμμη δεν έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση! Λες και οι Ευρωπαίοι έχουν μεγάλη συνείδηση! Μα, κύριοι βαρήκοοι, η πρότασή μου δεν στηρίζεται στην συνείδηση αλλά στην μαγκιά μας που λέει ότι «αν κύριε δεν θέλεις να ξεχωρίσεις τα σκουπίδια σου, ευχαρίστως θα το κάνω εγώ, αλλά θα με πληρώσεις» . Στηρίζεται στο καθαρό οικονομικό συμφέρον μας και το συμφέρον του Δήμου και της Λευκίμμης γενικά, αφού, με την μέθοδο αυτή, η τεράστια αξία των σκουπιδιών δεν θα θάβεται, ούτε θα χαρίζεται και έτσι που λέω ελάχιστα έξοδα θα κάνουμε και σοβαρά έσοδα θα έχουμε (η διαχείριση των σκουπιδιών είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση παγκοσμίως) και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουμε και χωματερές και ΧΥΤΑδες δεν θα χρειαστούμε και σκουπίδια σε τράφους δεν θα ξαναδούμε και το έργο της διαλογής αλλά και τα κέρδη της διαχείρισης θα κατανέμονται δίκαια στους Δημότες και όλα τα λεφτά θα μένουν στον τόπο μας και όχι στις τσέπες αυτών που ξέρουμε.





ΝΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΝΑ .

Πόσο χρόνο θα χρειαζόσουνα εσύ πατριώτη, αν ήσουν Δήμαρχος, να βάλεις μπροστά και να λειτουργήσεις αυτό το σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών; Ένα μήνα; Δύο μήνες; Να βάλω τρεις μήνες για να είμαστε μέσα; Σχεδόν χωρίς έξοδα! Με τους ίδιους κάδους, τα ίδια οχήματα (αφού η ποσότητα των σκουπιδιών είναι ίδια) τα μόνα έξοδα και ο μόνος χρόνος που απαιτεί η εφαρμογή είναι ένα Υπόστεγο για το χαρτί και ένα προκατασκευασμένο 150 τ.μ. για Διαλογητήριο, σακούλες και ένα έντυπο! Ε λοιπόν μόνον οι Δήμαρχοί μας δεν θα το κατάφερναν ποτέ!!!
-Τώρα τελευταία μου λένε ότι η πρότασή μου δεν στέκει Νομικά ! Άκουσον, άκουσον! Πού τα βρίσκουνε τέτοια «επιχειρήματα» ήθελα να ξέρω ! Λες να είναι παράνομο το δίκιο και το συμφέρον του τόπου μας ; Τότε να αλλάξουμε τον νόμο κι όχι το σωστό και το δίκιο. Εγώ όμως, βρήκα στο Διαδίκτυο την νομοθεσία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία και διαπίστωσα ότι και οι δύο Νομοθεσίες δεν ενδιαφέρονται ούτε για την μέθοδο διαχείρισης (αν είναι Υγειονομική ταφή, ή Καύση ή Διαλογή και Ανακύκλωση) ούτε Διαχειριστικό Φορέα (αν είναι Ιδιώτης, Δήμος, Σύνδεσμος, Εταιρία Λαϊκής Βάσης ή Κράτος). Αυτό που λένε οι νόμοι είναι, με λίγα λόγια, «κάντε κάτι να μην έχουμε αυτό το χάλι με τις χωματερές ρεεεέ!». Αντιθέτως μάλιστα, διαπίστωσα ότι οι Νομοθεσίες ευνοούν την διαχείριση των σκουπιδιών από κοινωνικούς φορείς (όπως οι Εταιρίες Λαϊκής Βάσης) ή στους Ο.Τ.Α. Για ποιο λόγο λοιπόν λέγονται τέτοιες μπαρούφες; Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του .Το σωστό που όφειλαν να πουν είναι ότι, για την Χαβούζα που σχεδιάζουνε στα Μισοράχια η μελέτη δεν προβλέπει διαχειριστή τον Δήμο μας αλλά τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων. Ο Δήμαρχός μας θέλει και ο ΧΥΤΑ να φτιαχτεί (για να μην χαθεί το κονδύλι) και ο ίδιος να τον διαχειρίζεται, αλλά αυτό δεν προβλέπεται στην μελέτη και γι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ούτε βέβαια ΧΥΤΑ θα γίνει αν υπάρχουν έστω και 10 Λευκιμμιώτες αποφασισμένοι να πάνε και στο Αυτόφωρο, όσο εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό όμως που, δυστυχώς, είναι το πιθανότερο να γίνει, εάν δεν πιέσουμε την Δημοτική μας Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει το γρηγορότερο την μέθοδο που προτείνω, είναι να σπρώχνουμε το πρόβλημα στο μέλλον και να τρώμε πρόστιμα από την Ε.Ε. μέχρι που ο επιχειρηματίας στον οποίον παραχωρήσανε την αποκλειστική (βλέπε : «υγιής ανταγωνισμός») διαχείριση των σκουπιδιών του νησιού μας (κάποιος κ. Τόμπρος μαθαίνω) να είναι έτοιμος να μας «απαλλάξει» από τα σκουπίδια μας, με το αζημίωτο φυσικά, αφού εκτός τα κέρδη του από την πώληση των διαλεγμένων, θα παίρνει και την επιδότηση της Ε.Ε. θα παίρνει και τα τέλη ανακύκλωσης, για τα οποία θα εκβιάζει κάθε λίγο και λιγάκι τον Δήμο μας (σαν να είναι επιστάτης του) για να μας χαρατσώνει περισσότερο αλλά και για να επιτηρεί σωστά την διαλογή των σκουπιδιών σε μπλε και πράσινους κάδους, που θα του κάνουμε εμείς ως Δημότες (μονοπώλιο θα έχει άλλωστε) ενώ οι τσιγγάνοι θα εργάζονται στο «εργοστάσιό» του υπό άθλιες συνθήκες. Κανένα Σύλλογο και κανένα Φορέα μας δεν είδα να πει κουβέντα ή να κάνει κάτι γι αυτούς τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, ενώ όλο για τα στραβά τους, ακούω διάφορα). Εκεί να δεις και να θαυμάσεις τον… πολιτισμό μας!! Ακόμα να πω εδώ ότι, αν διαφωνώ με την ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη, δεν είναι απλά και μόνον για λόγους ατομικού ή κοινωνικού συμφέροντος . Διαφωνώ για κάτι πολύ ουσιαστικότερο το οποίο έχει να κάνει με το τραγικό αδιέξοδο



του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου μας που στήθηκε πάνω στην έννοια της «Καθαρής Νησίδας» . Διαφωνώ και αντιδρώ διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι με άδικη κατανομή και των βαρών και των ωφελημάτων όπως συμβαίνει με κάθε μορφής Συγκέντρωση Κεφαλαίου, είτε από το Κράτος είτε από τον Ιδιώτη, όπως γίνεται στην Ευρώπη και όπως σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα οι «φωστήρες» που μας
κυβερνάνε, μόνο το πρόβλημα δεν θα λύσουν. Απλώς θα το μετατοπίσουν στον χώρο και τον χρόνο. Γιατί στην Ευρώπη με την ιδιωτική πρωτοβουλία καθαρίσανε μεν την βιτρίνα τους (ούτε καν την αυλή τους, όπως άλλωστε κάνανε στην πρώην Σοβιετική Ένωση με άλλο σύστημα.) αλλά τη ραδιενέργεια, την όξινη βροχή, την Παραβατικότητα, τα ψυχικά νοσήματα κ.λ.π. πρώτοι αυτοί τα γεύθηκαν αυτά τα «καλούδια» πριν τα μεταβιβάσουν σ’ εμάς και πριν βρωμίσουνε τον κόσμο όλο. Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι παρά να προσυπογράψω τη μεθόδευσή τους.
-Αυτό όμως που με βγάζει απ’ τα ρούχα μου, είναι η ένσταση με μορφή ερώτησης : «Πού αλλού εφαρμόζεται αυτό το σύστημα;». Και καλά να το ακούς αυτό από ανθρώπους που ποτέ δεν εκδήλωσαν πρόθεση ή ενδιαφέρον αλλαγής του κατεστημένου μοντέλου αλλά να το ακούς από ανθρώπους που το παίζουν αντικαπιταλιστές και προοδευτικοί και μορφωμένοι και, και, και…ε αυτό δεν τρώγεται με τίποτα. Γιατί η κύρια (αν όχι η μοναδική) διάκριση των πρώτων από τους δεύτερους είναι ότι οι πρώτοι νομίζουν ή πιστεύουν ότι ο Καπιταλισμός (Ιδιωτικός ή Κρατικός) είναι το τέλος της Ιστορίας, (γι αυτό παραδόθηκαν στη διακονία του) πράγμα που και Ιστορικά και Επιστημονικά δεν στέκει, ενώ οι δεύτεροι γράφουν την Ιστορία (ή προσπαθούν τουλάχιστον) με αγώνα και θυσίες βέβαια. Κι εδώ είναι που θαυμάζει κανείς την Αρχαιοελληνική μας παράδοση και σοφία, αφού οι πρόγονοί μας ποτέ δεν θα έκαναν τέτοια ερώτηση, γι αυτό και μεγαλούργησαν.

Η πρότασή μου λοιπόν διαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε στην πιστότερη δυνατή τήρηση όχι μόνο της Αρχής της Δίκαιης κατανομής βαρών και ωφελημάτων αλλά και των άλλων δύο βασικών Αρχών της Ισόρροπης Ανάπτυξης των Τομέων Παραγωγής και την Αρχή της Αειφορίας, που πρέπει να ικανοποιούνται σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση, ώστε να μην υποθηκέψουμε το μέλλον του τόπου μας .

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤ’ ΑΛΕΥΚΙ.

Γιώργος Σ. Βλάσσης (Μελισσουργός) Λευκίμμη 14/11/07

Δεν υπάρχουν σχόλια: