Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εμείς οι Λευκιμμαίοι Δημότες, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι από οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων του τόπου μας, αποφασίσαμε να προτείνουμε την μόνη αποδεκτή ως άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών του Δήμου μας και όλου του νησιού μας η οποία περιληπτικά είναι ή εξής:
1) Η διαχείριση των σκουπιδιών θα γίνει με ευθύνη του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων σε όλο τον Νομό και κάθε Δήμος θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια του χωριστά.
2) Η διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου των σκουπιδιών θα αρχίσει με διαλογή στην πηγή.
3) Παράλληλα με την διαλογή στην πηγή η διαλογή θα ολοκληρωθεί σε ειδικό στεγασμένο χώρο υψηλών προδιαγραφών (Διαλεχτήριο) σε κάθε Δήμο.
4) Η συμμετοχή των πολιτών στην διαλογή τόσο στην πηγή όσο και στο διαλεχτήριο θα είναι εθελοντική και θα στηρίζετε αποκλειστικά στο οικονομικό συμφέρον των συμμετεχόντων.
5) Οι Δημότες ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους θα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
α- Όσους δεν επιθυμούν να διαλέξουν κατά είδος τα σκουπίδια τους. Αυτοί θα είναι οι μόνοι που θα πληρώνουν Δημοτικά Τέλη για την διαλογή των σκουπιδιών τους κατά το «Ο ριπαίνων πληρώνει».
β- Όσους διαλέγουν τα σκουπίδια τους σε οργανικά και ανόργανα. Αυτοί ούτε θα πληρώνουν, ούτε θα αμείβονται. Η κατηγορία αυτή θα είναι προσωρινή και μόνο για την προσαρμογή των πολιτών και
γ- Όσους θα διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους κατά είδος (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, οργανικά κ.λ.π.). Αυτοί θα μοιράζονται το χρηματικό ποσό από το επιβαλλόμενο Δημοτικό Τέλος στους πρώτους ανάλογα με την ποσότητα και την αξία των διαλεγμένων σκουπιδιών που παραδίδουν.
6)Από τα διαχωρισμένα υλικά της διαλογής στην πηγή και στο Διαλεκτήριο, τα οργανικά θα κομποστοποιούνται. Τα διαλεγμένα και το κομπόστ θα δημοπρατούνται και τα έσοδα θα καλύπτουν τον εκσυγχρονισμό της μεθόδου διαλογής και τις υπόλοιπες ανάγκες του Δήμου.
7) Τα υπολείμματα της διαλογής (5-15%) θα θάβονται σε μικρό ΧΥΤΥ ανά Δήμο, ή θα χρησιμεύουν στην κατασκευή λιμενικών ή άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων.
8) Η μέθοδος απαιτεί ανακυκλώσιμες σακούλες διαφορετικού χρώματος, σύστημα ταυτοποίησης χρήστη (με scanner), ειδικό ηλεκτρονικό λογισμικό πρόγραμμα και επιστημονική μελέτη βελτίωσης.
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
1) Έχει ταχύτατη εφαρμογή (το πολύ μία εβδομάδα).
2) Κοστίζει ελάχιστα ενώ τα λειτουργικά έσοδα είναι σαφώς περισσότερα των εξόδων.
3) Δημιουργεί θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
4) Κατανέμει απολύτως δίκαια τα βάρη και τα ωφελήματα της διαχείρισης απορριμμάτων.
5) Αποτελεί πάγια και οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών.
Εμείς οι Λευκιμμαίοι Δημότες, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, και σε απόλυτη συνεργασία με κάθε ευαισθητοποιημένο Κερκυραίο, να μην επιτρέψουμε την συνέχιση των έργων και της λειτουργίας καμιάς χωματερής, κανενός ΧΥΤΑ, καμίας επιπλέον περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καμίας επί πλέον ληστρικής εκμετάλλευσης του νησιού μας και των κατοίκων του.
ΔΕΝ ΘΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

1 σχόλιο:

Λευκιμμιώτες για την Λευκίμμη είπε...

Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, ως δυναμικά βελτιούμενη, με συντριπτική πλειοψηφία, στην προγραμματισμένη
συνέλευση της Σ.Ε.Α. την 15/04/2008 στα Μισοράχια, όπου συζητήθηκε εκτενώς ως αποκλειστικό θέμα.
Επισημάνθηκε η ανάγκη πλατειάς ενημέρωσης και παλλαϊκής στήριξης με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια.