Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ
____________________________________________________________________________________________________

Εισαγωγή:
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι. Αγαπητοί πατριώτες.
Χαιρετίζοντας την ανάληψη των καθηκόντων σας στη νέα δημοτική αρχή, και επιθυμώντας να συμβάλω «το κατά δύναμιν» στην επιτυχία του έργου που αναλάβατε, σας παρουσιάζω εδώ
μία από τις πολλές προτάσεις που θα μπορούσα να κάνω. Στο παρελθόν σας θυμίζω ότι έκανα και άλλες προτάσεις ( Για τα εγκαταλειμμένα σπίτια και για τον Διακοινωνικό Φορέα) οι οποίες δεν έτυχαν της προσοχής των Δημοτικών μας αρχόντων παρόλο που συγκέντρωσαν ευμενέστατα σχόλια από έγκριτους συνδημότες μας. Καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από την αδιαφορία αυτή που ενίσχυσε την εικόνα εγκατάλειψης της Λευκίμμης μας. Παρακολούθησα ως απλός Δημότης τις δύο πλέον βασικές συνεδριάσεις του Δ. Σ. για τον Προϋπολογισμό και τα Τεχνικά έργα και διαπίστωσα με απογοήτευση την καταφανή αδυναμία του Δημοτικού μας Συμβουλίου να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα εκσυγχρονισμού και ανέλιξης αυτού του τόπου που έλαχε να ζούμε, με καταφανή την παντελή έλλειψη προτάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης που θα βοηθούσε ίσως στην χάραξη μιας άλλης πολιτικής για την πορεία του Δήμου μας στο μέλλον, μιας πολιτικής με ελπίδα και όραμα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η συρρίκνωση των Ίδιων πόρων του Δήμου όχι μόνο δυσκολεύει την άσκηση οποιασδήποτε οραματικής πολιτικής, όχι μόνο κάνει να φαίνεται απόλυτα λογική η απουσία του παραμικρού κονδυλίου για κοινωνικές δαπάνες, αλλά κυρίως υποβαθμίζει τον ρόλο και την σημασία του Δήμου ως κυρίαρχου μοχλού ανέλιξης για την Λευκίμμη. Οι μέθοδοι αύξησης των Ίδιων πόρων όπως γνωρίζετε είναι τρεις :
α) Με αύξηση της φορολογίας που όσο κι αν είναι ανεπιθύμητη τόσο αναγκαία γίνεται πολλές φορές όπως π.χ. στην επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για κακοδιαχείριση λυμάτων, λειτουργία χωματερής, ασυνέπεια στην συνθήκη του Κιότο για μείωση των ρύπων, αντιμετώπιση της αύξησης των τοκοχρεολυσίων των δανείων κ.λ.π.
β) Με αγωνιστικές διεκδικήσεις για απόδοση των παρακρατήσεων από την κυβέρνηση στους Δήμους, πράγμα που όχι μόνον απαιτεί διαπαραταξιακή συναίνεση αλλά και παλλαϊκή συμμετοχή πράγμα που δεν διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον.
γ) Με ανάληψη από τον Δήμο επιτυχημένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών όπως η :

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι στόχοι:
1) Η σημαντική βελτίωση των οικονομικών της ΑΝΕΔΗΛ με μία από τις πλέον ασφαλείς, πλέον
κερδοφόρες και συμβατές στο πνεύμα της Αειφόρου Ανάπτυξης επενδύσεις στην χώρα μας σήμερα.
2) Η συμμετοχή του Δήμου μας στην πανεθνική προσπάθεια ανταπόκρισης στην σύμβαση του Κιότο
για περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων.
3) Η σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, ιδιαίτερα
των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.
4) Η σημαντική σμίκρυνση του ανοίγματος της ψαλίδας Φτώχειας-Πλούτου.
5) Η βελτίωση της συνεκτικότητας του Κοινωνικού Ιστού.
6) Η παραγωγική αξιοποίηση με ήπια μέθοδο (όπως στο παρελθόν συνέβαινε) μιας Ιστορικά
παραγωγικής περιοχής, η οποία σήμερα είναι εντελώς εγκαταλειμμένη και εκτιθέμενη στον κίνδυνο
«αξιοποίησης» με τρόπο που δεν εξυπηρετεί την κοινωνία μας στο σύνολό της και κυρίως θα
υποθηκεύει τους Φυσικούς πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους
Στοιχεία που ενδιαφέρουν:
1) Πρόκειται για την πιο παραγωγική επένδυση αυτή τη στιγμή στην χώρα μας (κατά
ομολογία καθηγητού του Πανεπιστήμιου Πάτρας) με ετήσια απόδοση 25-27% και
απόσβεση σε 4 χρόνια ή λιγότερο.
2) Χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά 60% (Πριμ) και μακροχρόνιο
Δάνειο από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 20%.
3) Το ποσό συμμετοχής 20% που απομένει είναι η συμμετοχή του Δήμου.
4) Υποχρεούται η ΔΕΗ να αγοράζει για 10 χρόνια τουλάχιστον την παραγόμενη
ενέργεια .
5) Εφ’ όσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης (ο Δήμος μας εν προκειμένω) υποχρεούται η ΔΕΗ
σε ανανέωση συμβολαίου για άλλα 10 χρόνια.
6) Την συντήρηση για 25 χρόνια των εγκαταστάσεων την αναλαμβάνει η εταιρεία
εγκατάστασης.
7) Η τιμή πώλησης της ΜW/h είναι πολύ υψηλότερη της πωλούμενης από την ΔΕΗ
ενέργειας και επίσης πολύ υψηλότερη από κάθε άλλη μορφή παραγωγής από ΕΠΕ
και είναι450 Ευρώ η MW/h ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ.
8) Η οικονομική απόδοση της μονάδας (πληρωμή του Δήμου από την ΔΕΗ) αρχίζει
από τον επόμενο μήνα της εγκατάστασης.
9) Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την λειτουργία της μονάδας είναι μηδενική.
10) Η έκδοση της άδειας λειτουργίας της μονάδας απαιτεί ελάχιστο χρόνο (από
ένα έως ενάμισι μήνα) ενώ για μονάδες μέχρι 20 KW δεν απαιτείται καν άδεια.
11) Το μόνο που απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο (από τον Δήμο μας εν
προκειμένω) είναι μόνον να διαθέτει μία αναξιοποίητη έκταση με οδική
προσπέλαση και πρόσβαση στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Συμπεράσματα:
Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δεδομένου ότι :
- Ο Δήμος μας έχει στην περιοχή των Αλυκών τεράστια έκταση αναξιοποίητη και η οποία υφίσταται συνεχείς βανδαλισμούς...
- Η ετήσια απόδοση της όποιας επένδυσης σε μονάδα Φωτοβολταϊκών (25-27%) θεωρείται η υψηλότερη στη χώρα μας και ότι…
- Με αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης το πρώτο έτος από την εγκατάσταση, το κέρδος είναι 5-7% υψηλότερο από την ποσοστιαία συμμετοχή…
μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η αξιοποίηση των διαθέσιμων Δημοτικών εκτάσεων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδα ηλιακών συλλεκτών….
αποτελεί την πιο εύκολη, την πιο γρήγορη, την πιο αποδοτική και την πιο καθαρή λύση.
Συμπληρωματικά σας αναφέρω εδώ ότι την αρμοδιότητα στο σχετικό θέμα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από όπου μπορείτε να προμηθευθείτε τα περιεχόμενα των σχετικών ΦΕΚ τα οποία σας τα επισυνάπτω στο τέλος.
Παράδειγμα :
Η ΠΑΚΟΕ που είναι μια έγκυρη Ελληνική Οικολογική οργάνωση και χρόνια τώρα ασχολείται με μετρήσεις ρύπων αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα και η οποία πρόσφατα συντάσει και μελέτες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Σταθμών προτείνοντάς τες στους Δήμους της χώρας μας, δίνει το παρακάτω παράδειγμα :
Σε επίπεδη έκταση 40 στρεμμάτων και ίδια συμμετοχή 1.5 Εκατομμυρίων Ευρών είναι δυνατή η εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.5 ΜW που θα αποδίδει στον επενδυτή 600.000 Ευρά ετησίως.
Παρατήρηση:
Η ΠΑΚΟΕ είναι μία από τις πολλές εταιρίες που ειδικεύονται στην μελέτη και εγκατάσταση σταθμών Φωτοβολταϊκών. Από όσα όμως ισχυρίστηκε σε εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Πατρών ένας καθηγητής του εκεί Πανεπιστημίου (Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του) υπάρχουν εταιρίες που εγγυώνται ετήσιο καθαρό κέρδος 24-27% και όχι 20,8% που εξασφαλίζει η ΠΑΚΟΕ. Για τον λόγο αυτόν προτείνω να γίνει έρευνα αγοράς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας για την ανεύρεση της πλέον συμφέρουσας για τον Δήμο μας επιλογής.
Πως θα βρεθούν τα χρήματα για την επένδυση :
Δεδομένου ότι ο στόχος μιας Δημοτικής Αρχής δεν είναι μόνον η ενίσχυση των οικονομικών της αλλά και όλοι οι άλλοι στόχοι που προανέφερα και δεδομένου ότι το πνεύμα του Νόμου Σιούφα ευνοεί την σύμπραξη Δημοτών και Δήμου θεωρώ ως ιδανικό νομικό σχήμα που θα υποβάλει την αίτηση εγκατάστασης την Εταιρία Λαϊκής Βάσης με την συμμετοχή του Δήμου κατά 20-50% και την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Δημοτών στο υπόλοιπο ποσοστό. Καθένας νομίζω μπορεί να αντιληφθεί το τεράστιο κοινωνικό όφελος αυτού του σχήματος ιδιαίτερα μάλιστα όταν δοθεί η δυνατότητα απόκτησης μετοχών και σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης.
Συμμετοχικό Κεφάλαιο :
Η απαιτούμενη συμμετοχή ως προς το συνολικό κόστος της μονάδας παραγωγής είναι 20%. Από τα υπόλοιπα 80%
-το 60% δίδεται ως πρίμ από την Ε.Ε. και
-το 20% δίδεται ως μακροχρόνιο δάνειο από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην περίπτωση που ο Δήμος μας προχωρήσει με καταστατικό Εταιρίας Λ.Β. τότε η ανεύρεση του συμμετοχικού κεφαλαίου γίνεται πολύ ευκολότερη, αφού η αγορά μετοχών από τους Δημότες μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του.
Στην περίπτωση που ο Δήμος προχωρήσει ο ίδιος στην χρηματοδότηση του έργου από Ίδιους πόρους ως Δημοτική επιχείρηση (πράγμα που θεωρώ κοντόφθαλμη επιλογή, αφού δεν ικανοποιεί τους λοιπούς όρους που περιέγραψα παραπάνω) τότε οφείλει να προβεί σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού (με ειδικό Δ. Συμβούλιο) και να περικόψει μικρό μέρος των ελαστικών δαπανών. Μόνον τα μη επιδοτούμενα έργα (ως μη ενταγμένα σε κανένα πρόγραμμα) εάν περικοπούν, θα μπορούμε να εξοικονομήσουμε 400.000Ε. Νομίζω πως είναι απόλυτα λογικό να ενταχθούν αυτά τα έργα εις διπλούν στον επόμενο προϋπολογισμό του έτους 2008 και κάθε επόμενο έτος μέχρι το 2030 να μπορεί ο Δήμος μας να κατασκευάζει υπερδιπλάσια έργα αυτής της κατηγορίας (Έργα που γίνονται με Αυτοχρηματοδότηση σε ποσοστό 100%).
Ακόμη όμως και μέρος του προγράμματος Τεχνικών έργων του Δήμου μας, για έργα δηλαδή τα οποία είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα με χαμηλό συντελεστή χρηματοδότησης και τα οποία απαιτούν υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τον Δήμο μας και τα οποία επιπλέον επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με επιπλέον λειτουργικά έξοδα, θα μπορούσανε να μετατεθούν στον επόμενο προϋπολογισμό του έτους 2008, ώστε τα χρήματα που θα διασωθούν να επενδυθούν παραγωγικά στον σταθμό Φωτοβολταϊκών και για 25 χρόνια να δίνουν την δυνατότητα στον Δήμο μας να εντάσσει σε προγράμματα ανάλογα έργα.
Τοποθεσία και επιπτώσεις :
Προτείνω ως πιο κατάλληλη τοποθεσία για την εγκατάσταση της μονάδας Ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο τον χώρο των Αλυκών και ιδιαίτερα την πιο μεσογειακή ζώνη αυτών, ώστε να μην επηρεάζεται ο υγροβιότοπος. Η αισθητική επίπτωση στην περίπτωση αυτή θα είναι η ελάχιστη δυνατή αφού η περιοχή είναι μακριά από τον δομημένο ιστό .
Η λειτουργία της μονάδας είναι εντελώς αθόρυβη και δεν παράγει καθόλου ρύπους.
Με την τοποθέτηση των Φωτοβολταϊκών θα προστατευθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και ο υδροβιότοπος, ο οποίος σήμερα παραβιάζεται κατάφορα τόσο από λαθροκυνηγούς όσο και από τους αερομοντελιστές και αεροπτεριστές, ενώ ο χώρος τείνει να μετατραπεί σε χώρο ελεύθερης απόθεσης απορριμμάτων και μπαζών.
Φήμες διαδίδονται για την κατασκευή στον χώρο των Αλυκών του νέου αεροδρομίου του νησιού. Δεδομένου ότι ο χώρος αυτός λειτουργεί ως υδροβιότοπος και λόγω του ότι η μετατροπή του σε αεροδρόμιο ούτε τους όρους ασφαλών πτήσεων δεν εξυπηρετεί, ενώ θα υποβάθμιζε σοβαρά το περιβάλλον με θόρυβο, καυσαέρια, ανισοσκελή ανάπτυξη, αλλοίωση της ταυτότητας του τόπου κ.λ.π. θεωρώ ότι η κατασκευή στον χώρο αυτό εργοστασίου ηλιακής ενέργειας θα έδινε τέλος σ’ αυτά τα εφιαλτικά σενάρια και θα σηματοδοτήσει την βούληση όλων των Λευκιμμιωτών για προάσπιση των Φυσικών Παραγωγικών μας Πόρων και ανάδειξή τους στα πλαίσια μιας άλλου τύπου Ανάπτυξης, μιας πραγματικά Αειφόρας και προσφιλούς στο Περιβάλλον Ανάπτυξης για όλους τους Λευκιμμιώτες.
Οι Αλυκές μας που επι αιώνες έδιναν ζωή στον τόπο αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια παράγοντας το καλύτερο αλάτι της χώρας, στα επόμενα χρόνια θα μπορούν με την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών να αξιοποιούν τον Ήλιο με τις ίδιες προσφιλείς στο περιβάλλον συνθήκες, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Εξ άλλου η κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας στον τόπο μας, που διαθέτει υψηλότατο βαθμό ηλιοφάνειας, είναι εναρμονισμένη ενέργεια με την υπογραφείσα από την χώρα μας συνθήκη του Κιότο για μείωση της παραγωγής ρύπων κατά 20% μέχρι το έτος 2010. Τυχόν ασυνέπεια στην υποχρέωση αυτή θα σημάνει οπισθοδρόμηση, υψηλό πρόστιμο που θα πληρώσουμε όλοι, και καταστροφή των Φυσικών μας Πόρων. Άρα η κατασκευή της μονάδας δεν προδικάζει καμία αρνητική επίπτωση, ενώ μόνον θετικές επιπτώσεις θα έχει και για τους Λευκιμμιώτες και για τον Δήμο μας και για την χώρα μας. Το μόνο ίσως αρνητικό σημείο της κατασκευής Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με Φωτοβολταϊκά είναι ότι δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας πέραν ίσως από έναν νυχτοφύλακα.
Κύριε Δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ο Λευκιμμιώτικος Λαός περιμένει από εσάς την έξοδο του τόπου μας από το τέλμα της οπισθοδρόμησης της στασιμότητας και της μιζέριας. Το να λύνουμε ένα βασικό μας πρόβλημα κάθε 30 χρόνια (κι αυτό με πολλές ανεπάρκειες ) δεν αρκεί. Η Λευκίμμη έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλους Δήμους τόσο του νησιού όσο και της πατρίδας μας. Δεν το ανεχόμαστε πλέον αυτό. Δεν το αξίζουμε. Ο προϋπολογισμός που εγκρίνατε δεν υπόσχεται παρά μόνον την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση όταν οι άλλοι Δήμοι κάνουν άλματα. Είναι καιρός πια να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν αυτό το σκηνικό και θα δώσουν μια ελπιδοφόρα και οραματική προοπτική στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Λευκίμμη μας.
Εύχομαι και ελπίζω αυτή τη φορά η πρότασή μου να έχει καλύτερη τύχη και τουλάχιστον να συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ριγγλάδες 25/02/2007 Γιώργος Σ. Βλάσσης (Μελισσουργός)


ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ :
1) Επιστολή της ΠΑΚΟΕ στον Δήμαρχο Κορισσίων. (σελ.1)
2) BUSINES PLAN για σταθμό ισχύος 1,5 ΜW. (σελ.1)
3) Φωτοαντίγραφο απόσπασμα της Ιστοσελίδας του Υπ. Ανάπτυξης.(σελ. 10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: