Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 20/09/08

Πατριώτες.
Το καταραμένο έργο στα Μισοράχια έγινε. Η λυσσαλέα εμμονή των Αρχόντων να το φέρουν σε πέρας, μία εξήγηση έχει: Αν δεν τελείωνε, η Ε.Ε. θα ζητούσε επιστροφή των χρημάτων, που ήδη είχαν φαγωθεί και θα ακολουθούσαν δράματα όπως κατασχέσεις περιουσιών και φυλακίσεις. Ίσως τώρα είναι καλύτερα, γιατί αν θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ψάχνοντας για υπεύθυνους και ενόχους, υπάρχει κίνδυνος να αλληλοφαγωθούμε στο τέλος .
Η αντίδραση της Λευκιμμαϊκής κοινωνίας, παρόλο που ήταν έντονη σε πολλές εκφάνσεις της, απέτυχε (και στον Νομικό τομέα και στον Αγωνιστικό τομέα και στον Πολιτικό τομέα και στον Οργανωτικό τομέα και στον Επικοινωνιακό τομέα) να αναστείλει το έργο, ενώ η εικόνα που βγήκε στα ΜΜΕ μόνο σε μία περιορισμένη μειοψηφία της κοινής γνώμης είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Με καταφανή τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μας παθογένειας θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να πετύχει στον σκοπό της. Τίποτε όμως δεν χάθηκε, παρόλο που ο κίνδυνος να λειτουργήσει αυτή η πελώρια χωματερή είναι πολύ πιο κοντά. Θα νικήσουμε μόνο όταν προτάξουμε σαν λάβαρο και επιβάλουμε με σαφή πλειοψηφία την Αποκεντρωμένη κατά Δήμο διαχείριση των σκουπιδιών, όπως ψηφίστηκε στην Συντονιστική στα Μισοράχια την 15η του Απρίλη. Είναι η μόνη πρόταση άμεσης εφαρμογής, που εξασφαλίζοντας δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων (εκτός των πολλών άλλων προτερημάτων ) και η οποία μπορεί να πετύχει όχι μόνο Πανλευκιμμαϊκη αποδοχή αλλά και Πανκερκυραϊκή και Πανελλαδική, για να ανατρέψει τον υπάρχοντα σχεδιασμό Συγκεντρωτικής Διαχείρισης των σκουπιδιών που θα μας πιει το αίμα, κάνοντας κάποιους πλούσιους πλουσιότερους, χώρια που θα μας καταστρέψει.
Ωστόσο τα προβλήματα στον τόπο μας γίνονται όλο και περισσότερα. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τον αγώνα μας μόνο κατά του ΧΥΤΑ. Πρέπει να δούμε την ρίζα της αδυναμίας μας και να δουλέψουμε μεθοδικά και επίμονα προς τον στόχο μιας καλύτερης και ισχυρής κοινωνίας, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ξαναβάλουμε στο τραπέζι του προβληματισμού μας την ιδέα για δημιουργία ενός Διακοινωνικού Φορέα όλων των Λευκιμμαίων απανταχού της γής, ώστε να ορθώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο κατά της κεντρομόλας δύναμης της Χώρας και της ασυδοσίας της κεντρικής εξουσίας, να δώσουμε σάρκα και οστά στην αγάπη των Λευκιμμιωτών για τον τόπο τους, να συντάξουμε ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης με παλλαϊκή αποδοχή για να ξέρουμε που πάμε και τι Λευκίμμη θέλουμε στο Μέλλον, να θεραπεύσουμε χρονίζουσες καταστάσεις κοινωνικής παθογένειας (όπως π.χ. τις τοπικιστικές αντιθέσεις, την μη συμμετοχή στα κοινά κ.λ.π.), και να δώσουμε πραγματική ελπίδα ζωής στον τόπο μας.
Η αρχή μπορεί να γίνει εδώ και τώρα με κάθετη βελτίωση της λειτουργίας και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της Συντονιστικής. Δεν νοείτε, μετά από τόσους αγώνες για Δημοκρατία, σε μία χώρα που είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, να υποχωρούμε σε σκοταδιστικές μεθόδους Ανατολίτικης προέλευσης. Η Δημοκρατία μπορεί να μην είναι ικανή συνθήκη για σωστές αποφάσεις, είναι όμως αναγκαία συνθήκη, γιατί χωρίς αυτήν σίγουρα τρέχουμε με όπισθεν. Μόνο με Δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορούμε να ελπίζουμε σε διεύρυνση της συμμετοχής και δι’ αυτής, στην επίτευξη και του συγκεκριμένου στόχου μας, που πλέον είναι η μετατροπή του περιφραγμένου χώρου στα Μισοράχια σε ένα θαυμάσιο θεματικό πάρκο για περίπατο, αναψυχή, αθλοπαιδιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ότι άλλο ωραίο μπορεί να βγει απ’ την φαντασία μας. Η νίκη είναι δική μας.

Γιώργος Σ. Βλάσσης (Μελισσουργός) 20 Σεπτέμβρη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: